Paras patja harteikkaalle

Harteikas nukkuja kaipaa patjassa joustavuutta hartian alueelle sekä tukea keskivartalolle ja lantiolle. Tämä korostuu erityisesti kylkiasennossa nukuttaessa. Millaisella patjalla tämä voidaan saavuttaa?

Paras patja harteikkaalle

Hyvän uni on tärkeää yleisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Meillä kaikilla on tarve hyvään ja palauttavaan uneen, ja mikä olisikaan tärkeämpi lähtökohta hyvälle unelle kuin hyvä patja. Vartalotyyppisi vaikuttaa siihen, millainen patja sopii juuri sinun vartalollesi.

Harteikas nukkuja kaipaa patjassa joustavuutta hartian alueelle sekä tukea keskivartalolle ja lantiolle. Tämä korostuu erityisesti kylkiasennossa nukuttaessa. Millaisella patjalla tämä voidaan saavuttaa? Myymälässämme sinua palvelevat koulutetut nukkumisergonomian asiantuntijat, jotka auttavat sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan ratkaisun vuoteeksi.

Harteikas nukkuja

Harteikas
Harteikkaalla nukkujalla hartiat ovat leveämmät kuin vyötärö ja lantio

Harteikas vartalo on vartalotyyppi, jossa hartiat ovat leveämmät kuin vyötärö ja lantio. Vartalon perusmuoto korostuu, mitä vähemmän kehossa on rasvakudosta. Tällöin myös patjan muotoutuminen on tärkeämpää, koska kehossa ei ole luontaista pehmustetta niin paljoa. Kuten vaatteissa, mitä paremmin vaate/patja istuu omalle vartalotyypille, sitä huonommin se istuu toiselle vartalotyypille. Tästä syystä ei useimmilta patjavalmistajilta löydy mallistostaan harteikkaalle suunniteltua patjaa.

Millaista patjatuntumaa haet?

Patjoja, runkopatjasänkyjä, jenkkisänkyjä ja moottoroituja vuoteita valmistetaan jousitettuna, viskoelastisena (= lämmön ja paineen avulla muotoutuvista materiaaleista) ja kimmovaahdosta valmistettuina. Näillä kaikilla on omat ominaisuutensa.

  • Jousitetut patjat ovat yleensä pinnaltaan pehmeämpiä. Ne muotoutuvat ja reagoivat liikkeisiin nopeammin.
  • Viskoelastiset patjat muotoutuvat yleensä hitaammin, ovat hyvin rauhallisia ja jakavat paineen hyvin tasaisesti.
  • Kimmovaahtopatjat ovat tuntumaltaan napakampia ja nopeasti muotoutuvia. Patjana ne ovat joustinpatjoja rauhallisempia, mutta eivät niin rauhallisia kuin viskoelastiset materiaalit.

Kaikista materiaalityypeistä voidaan valmistaa harteikkaille nukkujille sopivia ratkaisuja.

Useimpien runkopatjojen, jenkkisänkyjen ja moottorisänkyjen patjaosa on verhoilun alla sama kuin irtopatjoissa, seuraavissa kappaleissa keskitymme vain patjaosaan.

Paras jousitettu patja harteikkaalle

Useimmat patjavalmistajat tekevät jousitettuja sänkyjä ja patjoja yleensä joko suoralla (= kaikki jouset samaa jäykkyyttä), tai vyöhykkeisiin jaetulla jousituksella. Useimmin vyöhykejousituksena käytetään 5-vyöhykkeistä jousitusta. Vyöhykejako on toteutettu joko tavalla, jossa patjan hartiaosa on hieman pehmeämpi kuin keskivartalo, tai patjassa on lantion molemmin puolin hieman jämäkämmät jouset.

Patjavalmistajasta tai mallistosta riippuen käytössä on jousituksista jompikumpi, ei molemmat. Näin useimmat patjat ovatkin sopivia joko normaalivartaloiselle tai hieman harteikkaalle tai hieman kurvikkaalle. Mikäli olet rakenteeltasi selkeästi harteikas, lihaksikas tai kehossasi on vähemmän rasvaa, tällainen patja ei välttämättä tarjoa tarpeeksi joustavuutta hartioille. Varsinkin urheilijoilla ja paljon liikkuvilla, joilla muutenkin hyvän ja paluttavan unen tarve on suurempi tämä korostuu.

Yleisimmin joustavuuden puutteen huomaa kyljellä nukuttaessa hartioiden puutumisena tai käsien hakeutumisena tyynyn alle. Korkeammalla tyynyllä voi asiaa auttaa, varsinkin jos nukkuu vain kyljellään, mutta selkäranka jää usein väärään asentoon, kun hartia ei pääse riittävän syvälle patjaan. Useimmat nukkuvat kuitenkin sekä selällään että kylkiasennossa, jolloin liian korkea tyyny rasittaa niskaa selkäasennossa nukuttaessa. Tärkeämpää olisikin saada hartia uppoamaan syvemmälle ilman keskivartalon liiallista uppoamista.

Auping valmistaa joustinpatjoja vartalotyypeittäin. Heidän mallistostaan löydät harteikkaalle suunniteltuja patjoja alle 60 kiloisesta aina 130 kg painavaan asti.

Evolve
Auping Evolve joustinpatja

Evolve Y -patjat on suunniteltu jämäkämmästä pintatuntumasta pitäville, Elysium Y -patjoissa on enemmän pintapehmeyttä ja Elite Y -patjat ovat kaikkein pintapehmeimpiä. Varsinkin urheilijoilla aineenvaihdunta on nopeampi, jolloin patjoissa mukautuvuuden lisäksi arvostetaan myös viileyttä ja hengittävyyttä. Evolve- ja Elysium-mallit ovat viileämpiä kuin Elite.

auping patjanvalinta taulukko

Auping-patjojen valintaa varten valmistaja on laatinut pituus–paino-suhdetaulukon, josta voit tarkistaa, mitä jämäkkyyttä valmistaja suosittelee erikokoisille nukkujille. Taulukko on laadittu patjalle ilman petauspatjaa, sillä patjat on suunniteltu toimimaan ilman petauspatjaakin. Mikäli haluat patjaasi petauspatjan, lisää omaan painoosi n. 5 %, jos petauspatja on 5-7,5 cm ja n. 10 %, mikäli haluat 8 cm tai paksumman petauspatjan.

Sopiva patjamallistosta voidaan myös valmistaa harteikkaalle sopiva joustinpatja. Tuntumaltaan Sopiva on normaalia joustinpatjaa pintanapankampi ja rauhallisempi. Jousituntumaa suositellaan alle 110 kg painaville.

Sopiva sänky
Sopiva parivuotessa voidaan kummallekin puolelle valita oma tuntuma

Paras viskoelastinen patja harteikkaalle

Tempur-patjat poikkeavat muista viskoelastisista patjoista materiaalinsa perusteella. Tempur-patjoja valmistetaan kolmea perustuntumaa: soft, medium ja firm. Näitä kaikkia on saatavana 21, 25 ja 30 cm korkeina.

Harteikas (ja kaikki muodokkaat) nukkujat vaativat muotoutuvaa materiaalia enemmän kuin suoravartaloinen, jotta keskivartaloa kevyempi hartia painuisi patjaan tarpeeksi. 30 cm korkeat patjat on suunniteltu muodokkaammille nukkujille. Pienikokoisemmille voi riittää myös 25 cm korkeat patjat.

Materiaalin tulisi olla nukkujan painolle riittävän kantava, mutta myös riittävän mukautuva, jotta hartialle syntyy tarpeeksi tilaa. Karkeasti tämä tarkoittaa keveämmille nukkujille yleensä soft-tuntumaa, keskipainoisille medium-tuntumaa ja raskaille firm-tuntumaa. Myös nukkujan pituus ja kehon koostumus tulisi huomioida tuntumaa valittaessa. Firm-tuntumalla patjan kantavuus riittää isommillekin nukkujille. Tempurin takuuehdoissa täysi takuuaika on alle 130 kg painaville. Kantavuus riittää tämänkin yli, mutta takuuaika lyhenee puoleen tätä painavammille.

Tempur-patjan ominaisuudet pysyvät samanlaisena selvästi pidempään kuin muissa viskoelastisissa patjoissa. Jos ehdottomasti haluat Tempur sänkyysi petauspatjan, suosittelemme yhdistämään 21 cm korkeaan patjaan 8 cm petauspatja. Näin käytettävänäsi on kaikki tuntumavaihtoehdot. Toinen vaihtoehto on käyttää suoraan Tempur North -vuoteita.

Tempur North
Tempur North vuoteen saat runkosänkynä, jenkkisänkynä tai moottorisänkynä

Sopiva-mallistosta harteikkaalle valmistetut viskoelastiset patjat valmistetaan hieman eri periaatteella kuin muissa viskoelastisissa patjoissa. Viskoelastisten kerrosten alle on rakennettu tukiosa vartalotyypeittäin. Näin alusta joustaa enemmän harteilta, ja viskoelastiselle kerroksen tärkein tehtävä on tasata painetta.

Sopiva-mallistossa petauspatjaa suositellaan vaihdettavaksi noin 5 vuoden välein. Myös patjan pintakerroksen voi vaihtaa ja näin lisätä patjan käyttöikää. Sopiva-sarjassa Viskotyypille suositellaan painorajaksi 110 kg.

Paras kimmovaahtopatja harteikkaalle

Sopiva-mallistosta löydät myös kimmovaahdosta valmistetut patjat harteikkaalle. Kimmovaahtopatjoissa nukkujan paino vaikuttaa kaikkein eniten materiaalivalintoihin. Sopiva-mallistossa patjat valmistetaan sekä painon että vartalotyypin mukaan. Erityisesti raskaammat (yli 110 kg) harteikkaat nukkujat löytävät useimmin itselleen sopivimman patjan juuri kimmovaahtopatjoista. Sopiva-sarjasta Kimmotyyppistä patjaa voidaan valmistaa vakiona 150 kg asti ja erikoisvalmisteisena vielä painavammille.

Miten yhdistää harteikkaan patja parivuoteessa eri vartalotyyppien kanssa?

Useimmat pariskunnat ovat vartalotyypeiltään erilaisia. Mikäli haluat yhtenäisen patjaosan tai ainakin yhtenäistä ulkonäköä patjoille, karsii tuntumavalinta vaihtoehtoja. Jos molemmat pitävät jousitetusta tuntumasta, Auping-mallistosta löytyy sopiva vaihtoehto. Myös yhtenäiseen patjaosaan voi valita kaksi eri muotoa ja jämäkkyyttä. Sopiva-mallistossa samoin.

Sopiva mallistosta voit myös rakentaa yhtenäiseen patjapussiin kaksi erimuotoista ja -kovuista Visko patjaa. Kimmovaahtotuntumaa hakeville vain Sopiva-sarjasta löytyy kaikille vartalotyypeille sopiva ratkaisu yhtenäisenä tai erillisinä.

Tempur-patjoista kaikkia tuntumia saa kaikkia korkeuksia. Muodokkaampi määrittelee patjakorkeuden, suorempi vartalo voi nukkua korkeammallakin patjalla (ja tällöin yleensä nukkuu paremmin kuin ohuemmalla). Useimmat nukkujat käyttävät Tempur-patjojen kanssa suojalakanaa, jolloin he valitsevat kahteen erilliseen patjaan yhtenäisen suojalakana, mikäli haluavat patjoistaan yhtenäisemmän näköisen.

Jos nukkujat pitävät eri patjatuntumista, esimerkiksi toinen haluaa jousitetun ja toinen viskoelastisen, sängyn ulkonäkövaatimukset määrittelevät valittavan mallin. Jos halutaan yhtenäistä ulkonäköä, valituksi tulee Sopiva-mallisto, koska siinä yhtenäiseen patjapussiin voidaan molemmille nukkujille valita mikä tahansa tuntuma, muoto tai painoluokka. Mikäli ulkonäkö ei ole niin merkittävä, yhdistämällä esim. Tempur 30 cm korkea patja ja Sopiva patja 25 cm + petauspatja 5 cm, korkeus on sama. Auping-patjojen korkeudet ovat ilman petauspatjaa 21-23 cm ja valitsemalla sopivan korkuinen petauspatja, saadaan korkeudeltaan 30 cm korkeita yhdistelmiä. Jotkut ovat yhdistäneet 21 cm korkean Tempur patjan ja Evolve joustinpatjan 21 cm yhtenäisellä 8 cm Tempur petauspatjalla parivuoteeksi. Käyttämällä patjaosien päällä patjoille tehtyä suojalakanaa, on yhdistelmä siisti.

Koulutettujen nukkumisergonomian asiantuntijoiden palvelut käytettävänäsi

Myymälässämme sinua palvelevat koulutetut nukkumisergonomian asiantuntijat. Kaikki myyjämme ovat koulutettuja ja osaavat auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle sopivimman ratkaisun. Voit myös halutessasi varata ajan maksuttomaan nukkumisergonomian kartoitukseen.

Sivuiltamme löydät Patjan valintaoppaan ja muita hyödyllisiä oppaita hyvän sängyn ja tyynyn valintaan. Voit myös tutustua blogiimme Millainen vartalo – sellainen patja, tai lukea Paras patja kurvikkaalle -blogin.

Ostoskorisi on tyhjä

Suodata tuotteita

Toimitusehdot

Yleistä

Verkkokaupan tuotteita myy Kaluste 10 Oy, y-tunnus 0174426-3. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron. Myymme tuotteita täysi-ikäisille yksityishenkilöille Manner-Suomeen. Pidätämme oikeuden hintojen ja toimituskulujen muutoksiin, jotka johtuvat esimerkiksi verkkokaupan teknisestä virheestä tai inhimillisestä virheestä. Sopimusehtoihin ja niiden soveltamiseen sovelletaan Suomen lakia.

Tilaaminen

Tilaaminen tapahtuu suoraan verkkokaupasta. Voit myös pyytää meiltä tarjousta sähköpostitse tai puhelimitse. Tilauksessa asiakkaan tulee ilmoittaa nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Ostoskorissa ovat valmiiksi näkyvillä tilattavaksi halutut tuotteet ja hinnat, maininta maksutavasta ja kotiinkuljetuksesta. Kaikki tilaukset vahvistetaan sähköpostilla, jossa ilmoitetaan tilauksen arvo, toimituskulut sekä tilatut tuotteet. Tilauksen tehtyään asiakkaan katsotaan ymmärtäneen mm. sen, että kuvissa esitetyt värimallit eivät välttämättä täysin vastaa tuotteen todellista sävyä. Asiakas sitoutuu jokaisen tilauksen yhteydessä voimassa oleviin toimitusehtoihin. Osa myymistämme huonekaluista toimitetaan valmiiksi koottuina ja osa osissa. Mikäli tuotteen kuvauksessa ei mainita tuotteen olevan valmiiksi koottu, toimitetaan tuote osissa.

Toimitukset

Verkkokaupasta tilatut tuotteet voi valita toimitettuna Postin noutopisteeseen tai -pakettiautomaattiin, kotipihaan kuljetettuna tai noudettuna Kaluste 10:n myymälästä. Toimitustapa ja toimitushinnat ovat tuotekohtaisia. Toimitus lähimpään postin tai matkahuollon toimipisteeseen sekä tuotteenpalautus on veloituksetonta. Isot paketit joita ei voi noutaa noutopisteistä, toimitetaan veloituksetta pihaan toimitettuna. Pihaan toimitettu tuote vaatii asiakkaan läsnäolon toimitushetkellä eikä tuotetta jätetä pihaan ilman vastaanottajaa. Toimitusaika riippuu tilatusta tuotteesta. Arvio tuotteiden toimitusajoista on mainittu jokaisen tuotteen tuotetiedoissa. Toimitusaika vahvistetaan aina kirjallisella tilausvahvistuksella. Tuotteiden kuljetuksen toteuttavat valitsemamme yhteistyökumppanit.

Tiedustele mahdollisuutta tuotteiden kasaukselle, vanhojen kalusteiden poisviennille sekä isompien tuotteiden sisälle kannolle asiakaspalvelustamme. 

Tuotepalautukset

Jos et jostain syystä ole tyytyväinen ostokseesi, voit palauttaa sen kuluttajansuojalain nojalla 14 päivän sisällä ilman mitään erityisiä syitä. Asiakkaalla on oikeus palauttaa käyttämättömät tuotteet ilmaiseksi. Tuotteilla, jotka on valmistettu asiakkaan mittojen/värien mukaan, ei ole palautusoikeutta. Palauttaessasi tuotetta, pyydä meiltä ohjeet puhelimessa tai sähköpostilla osoitteesta info@kaluste10.fi. Muistathan, että palauttamasi tuotteen tulee olla myyntikuntoinen, alkuperäisessä kunnossa, käyttämätön ja alkuperäisessä pakkauksessa. Jos palautuksessa puuttuu joitakin osia tai se on vahingoittunut asiakkaasta johtuvista syistä, pidätämme korvauksena osan tuotteen arvosta. Hyvityksen maksamme heti, kun olemme vastaanottaneet ja tarkastaneet palautetut tuotteet.
Postin asiakaspalautustunnustamme 653313 voidaan käyttää tuotteiden palautuksissa. Isompien tuotteiden palautuksesta sovittava erikseen asiakaspalvelustamme kuljetusteknillisistä syistä johtuen.

Kuljetuksessa rikkoutuneet lähetykset ja vaurioitunut tuote

Toisinaan voi käydä niin, että huolellisesta pakkaamisesta huolimatta tuotteeseen saattaa kuljetuksen yhteydessä tulla kuljetusvaurio. Tarkasta siis huolellisesti vastaanottaessasi tuotteita, että niiden pakkaukset ovat ehjiä. Mikäli havaitset pakkauksessa vaurion, pyydä rahdinkuljettajaa merkitsemään tämä myös rahtikirjaan, jotta siitä jää dokumentti. Asiakkaan ei tarvitse ottaa vastaan kuljetuksessa rikkoitunutta tuotetta kuljettajalta. Ota tämän jälkeen yhteyttä asiakaspalveluumme sopiaksesi uuden tuotteen toimittamisesta. Jos tuotteessa on valmistusvirhe tai muu vika, ota kuva tuotteesta, tuotteen viasta ja mahdollisesti tuotteen pohjassa olevasta tuotantotarrasta/-leimasta ja lähetä se asiakaspalvelumme sähköpostiin info@kaluste10.fi. Lähetämme sinulle uuden korvaavan tuotteen tai -osan mahdollisimman nopeasti.

Maksutavat

Checkout on sinulle turvallinen maksutapa. Palvelu on maksulaitoslain siirtymäsäännöksen nojalla merkitty Finanssivalvonnan ylläpitämään maksulaitosrekisteriin. Palvelu on Checkout Finland Oy:n (y-tunnus 2196606-6) ylläpitämä palvelu. Checkout Finland Oy on OP:n omistuksessa.

Maksu pankkipainikkeilla

Checkout -maksunvälityspalvelu välittää maksusi kauppiaalle. Käytössäsi on kaikkien suomalaisten pankkien maksupainikkeet, eli voit maksaa Nordean, Osuuspankin, Säästöpankin, POP-pankin, Danske Bankin, Handelsbankenin, S-Pankin, Ålandsbankenin ja LähiTapiola-pankin maksupainikkeilla. Maksun saajana tiliotteella näkyy Checkout Finland Oy. Välitämme maksusi verkkokauppiaalle.

Maksut luottokorteilla

Voit maksaa verkkokaupassa Visa-, Visa Debit-, Visa Electron-, MasterCard- ja Debit MasterCard -korteilla. Korttimaksaminen tapahtuu turvallisesti Netsin SSL-suojatulla maksulomakkeella. Verkkokaupalla ja Checkout Finland Oy:llä ei ole pääsyä korttitietoihin, eikä maksukortin tietoja tallenneta järjestelmiimme. Verkkokaupassa ovat käytössä kansainväliset Verified by Visa- ja MasterCard SecureCode -todentamispalvelut.

Verkkokauppa käyttää Checkout-maksunvälityspalvelua korttimaksuissa. Verkkokauppa toimii tuotteiden ja palveluiden markkinoijana sekä tuotteiden toimittajana asiakkaalle. Verkkokauppa huolehtii kauppaan liittyvistä lakisääteisistä sekä itse määrittelemistään muista velvoitteista. Maksukorttimaksuissa kauppa syntyy asiakkaan ja Checkout Finland Oy:n (2196606-6) välille. Checkout Finland Oy vastaa korttimaksuihin liittyvistä velvoitteista ja reklamaatioista. Checkout näkyy maksun saajana korttilaskulla ja välittää asiakkaan maksaman maksukorttimaksun suoraan kauppiaalle.

Verkkokaupan toimitusehdot ovat voimassa 15.3.2016 alkaen.